Ja, Schotje is vanaf heden lid van De Leden van Het Verborgen Verbond. Veel mag hij hier niet over vertellen behalve dat je pas lid kan worden wanneer je de drie geocaches in het Eelerbos nabij Hellendoorn heb gevonden. Dit prachtige bos van de familie Vening Meinesz. In 1847 kocht de familie Vening Meinesz uit Amsterdam hier enkele honderden hectaren woeste grond. Om de grond vruchtbaar te maken werd er in 1863 een vier km. lange sloot naar het Overijssels Kanaal gegraven. Open mestkarren reden in die tijd door de straten van Zwolle om de emmers en teilen te legen waar de Zwollenaars hun behoeften in deden. Vanuit het kanaal werd deze stadsdrek overgeladen naar smalle platbodems (bokken), die door de sloot naar het landgoed werden getrokken. Dagloners kwamen lopend uit Wierden om voor een dubbeltje per dag en een bord pap de grond te spitten. De Boksloot heeft nu een funktie gekregen als afwateringskanaal. Het einde van de Boksloot ligt in de bossen aan de voet van de Eelerberg. Startpunt ligt bij het voormalig sanatorium Krönnenzommer. In 1902 geopend door koningin-moeder Emma, gestart met 54 bedden, dat geleidelijk uitgroeide tot 299. In het volks-sanatorium werden voornamelijk minvermogende patiënten opgenomen en door het ontbreken van rijkssubsidie was de instelling bijna een dorpje op zichzelf, met een eigen electriciteitsopwekking, wasserij, slagerij, bakkerij en smederij. Mijn oom Lute Brouwer werkte hier nog als timmerman. Tegenwoordig is Krönnenzommer een gecombineerd verpleeghuis met 260 bedden voor zorg-behoevende bejaarden.

In de zomer komen we hier vaak omdat Casper graag in de Boksloot wil zwemmen, in de herfst komen we om er zakken vol met tamme kastanjes op te halen, en de rest van het jaar komen we er voor de prachtige wandelingen. In de laatste jaren van WereldOorlog II waren hier zes of zeven V2 raket lanceerplaatsen. Twee tot viermaal per dag werden de raketten afgeschoten door de German SS Werfer Batterie 500. De hoge Douglas bomen gaven beschutting voor de grote raketten. Dit geheime wapen van Hitler werd bij Hellendoorn in eerste instantie gericht op Antwerpen en Luik, maar is ook gebruikt om de brug bij Remagen te vernielen en af en toe viel er een V2 veel te vroeg naar beneden (Luttenberg).

Dit weekend zijn er drie nieuwe geocaches neergelegd. De eerste was een traditional. Makkelijk te vinden en moeilijk te loggen. In de herfst is het hier harstikke druk met kastanje zoekende medelanders an kan de box gemakkelijk ontdekt worden… De tweede cache is een multi met afwisselend moeilijke en makkelijke opgaven maar steeds door prachtig gebied. De derde geocache is een mystery en alleen te loggen als je de eerste twee hebt gevonden. Schotje mocht ze allen op de tweede dag na uitgifte als tweede loggen…

Het zijn geen eenvoudige geocaches maar ze passen perfect in de sfeer van dit bos. Kortom, echte aanraders, en voor de non-geocachers onder ons, dit bos is zowiezo een bezoek waard !