Barneveld is vooral bekend als ‘dorp met de meeste kippen’, dorp met de meeste kerken, en voor het verhaal van ridder Jan van Schaffelaar die van de toren af sprong om zijn manschappen te redden. Elke woensdagmiddag gingen we naar de markthal waar de wekelijkse kippenmarkt gehouden werd. De kippen zaten in houten kratten en met een beetje handigheid konden we de eieren tussen de latjes door uit de kratjes halen. Behalve de beroemde Barneveldse dubbeldooiers… Die knapten meestal kapot. Dorp met de meeste kerken, vooral ‘Zwarte Kousen Kerken”. Elke zondag was een ramp. Niks te doen en zelfs het zwembad was gesloten. Rokken en hoedjes zijn verplicht…
En dan het verhaal van Jan van Schaffelaar… Hij en zijn manschappen moesten vluchten en belanden uiteindelijk in de toren van de kerk. De manschappen werden een vrije aftocht beloofd op voorwaarde dat Jan van Schafffelaar van de toren zou springen. En aldus gebeurde…Mijn vader was procuratiehouder bij de Middenstandsbank in de Jan van Schaffelaarstraat en op zolder hadden we uitzicht op de Jan van Schaffelaarstoren. In de jaren vijftig heeft hij een pentekening van de toren gemaakt. Een tweede tekening laat een schuur zien. Ik weet niet of die tekening wat met onze achternaam te maken heeft (schot van hans) of dat het ‘zomaar’ een tekening is geworden…