Het kadaster heeft een nieuwe site online gezet met allerlei topografische kaarten. Dus wil je zien hoe je woonomgeving er zo’n 100 jaar geleden heeft uitgezien, klik dan even door naar de site “Tijdreis, over 200 jaar topografie” via de foto hieronder.
Ik vroeg me wel eens af waarom iedere straat in de Kruidenwijk naar een kruid vernoemd is, behalve onze straat: de Jeruzalemweg. Via de oude kaarten van het kadaster zag ik de naam “Jerusalem” steeds weer terug maar daarmee werd de oorsprong van de naam niet verklaard. Tot ik daarna een online document vond van Johan Alferink. De tekst hieronder komt dus uit dat document: “Straatnamen in de Kruidenwijk” van Johan Alferink, mei 2006.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd bij het dorp Hulsen een geheel nieuwe wijk aangelegd. In eerste instantie werd gesproken over Groot Hulsen, maar de officiƫle naam werd Kruidenwijk. De straten hebben namen van kruiden gekregen. De huidige Jeruzalemweg in de Kruidenwijk is genoemd naar een voormalige verbindingsweg tussen de Collenstaartweg en de Zuidelijke Hoofddijk. Deze laatste weg was toentertijd veel langer dan het kleine stukje weg dat nu nog Zuidelijke Hoofddijk wordt genoemd. Aanvankelijk was de naam Jeruzalemweg als straatnaam verdwenen. De weg die nu Jeruzalemweg heet, heette eerst Gaspeldoorn, een bremachtige struik die vroeger aan de oude Jeruzalemweg en de Vildersveenweg groeide. Na protesten tegen het laten vallen van de naam Jeruzalemweg is besloten om de naam Gaspeldoorn te veranderen in Jeruzalemweg. Overigens komt de naam Jeruzalem van een oude boerderij, die vroeger zo werd genoemd.

En weten jullie van een “Vilders” is? Kijk daarvoor maar eens (vanaf 3.00 min.) naar dit filmpje: