Diverse leerlingen van een kleine tien Twentse middelbare scholen hebben de afgelopen maanden tijdens de ckv-lessen maar ook op eigen initiatief een folly ontworpen. Doorgaans is een folly een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. De folly die de leerlingen ontwierpen had wel een betekenis: die moest namelijk geïnspireerd zijn op hun idool.

Idolen zijn er in alle soorten en maten. Dat is te zien aan de ontwerpen die werden gemaakt. Filmsterren, zangers, zangeressen, tv-presentatoren, voetballers, danseressen en free-fighters, maar ook … ‘mijn moeder’! Ze kregen de vrije hand, niets is te gek en alles is mogelijk. Geen beperking van wetten en regels, het mag een hutje onder de grond zijn maar ook een waar luchtkasteel. Ieder heeft zo zijn idool en de uitdaging was om voor dat speciale idool iets heel bijzonders te ontwerpen. Iets dat daarbij past. De ontwerpen bestaan uit tekeningen, maquettes – heel professioneel of juist aandoenlijk in elkaar geknutseld en geplakt –, foto’s en zelfs 3D-animaties.

De inzending van Janneke wordt ook tentoongesteld. Haar inspiratie voor deze folly kreeg ze uit een dik boekwerk met de prachtige tekeningen van Esscher.

Van 9 t/m 25 maart zijn de ontwerpen voor het publiek te bezichtigen in de Creatieve Fabriek te Hengelo. Op donderdagavond 15 maart zal de jury tijdens een publieksbijeenkomst in de Creatieve fabriek de twintig finalisten bekend maken.

Een deskundige jury, bestaande uit
• Nicole Maurer – architect bij Maurer United Architects te Maastricht
• Aart Oxenaar – directeur van de academie voor Bouwkunst te Amsterdam
• Dirk Baalman – directeur van Het Oversticht te Zwolle
zal zorgvuldig gaan oordelen en vaststellen wie van de inzenders door mag naar de finale