Lang geleden, ondergetekende was toen zo’n 8 jaar oud, werd er ’s avonds op de deur van het vakantiehuis op Terschelling gebonkt. Het was mr. Ruige, vriend van de familie, en eilander van geboorte. We moesten meteen meekomen naar het strand want daar was wat bijzonders te zien. Het bleek om een natuurverschijnsel te gaan welke ik sinds die tijd nooit weer gezien heb en het is te vergelijken met het zogenaamde ‘Black Light’ verschijnsel. We konden onze naam in het zand schrijven en het leken wel neon letters. Het breken van de golven op het strand gaf ook een prachtig effect!

Meer dan veertig jaar later gaan we kijken of het Noorderlicht te bewonderen valt. Aurora Borealis ontstaat als grote hoeveelheden electronen afkomstig van de zon richting aarde gaan. De botsing van het magnetisch veld, electronen en luchtdeeltjes veroorzaken dit prachtig natuurverschijnsel waarbij de hemel verlicht wordt door fluoriserend schijnsel. De geladen deeltjes komen van de zon en de condities van het weer bepalen dan ook of het aurora zichtbaar is of niet. De Aurora ontstaat op zo’n 100 km hoogte en kan daarom op honderden km’s afstand gezien worden. Lees verder >>>