De geschiedenis neemt soms onverwachte wendingen. Zo’n Wende was er precies 25 jaar geleden toen de muur tussen West- en Oost Duitsland viel. Een dag eerder werd je nog doodgeschoten als je van Oost naar West probeerde te vluchten en een dag later worden er gaten in de muur geslagen en wandelen de Ossies zo naar het vrije westen. Jaren later volgden mijn buddy Bob Mayes en ik de Grateful Dead op hun europese tour.

Zo kwamen we in Berlijn terecht en hadden tijd over om de laatste stukken muur op te zoeken. Natuurlijk ook een stukje muur gekocht. Volgens het oude stukje papier, euh, zertifikat, Bruchstucke nr. 3859 van de Berliner Mauer. Waarschijnlijker is het nr. 330.859.999 zoveel en of het echt een stukje uit de muur is zal wel nooit duidelijk worden. En toch ben ik er zo blij mee dat er een fotootje van op het blog wordt gezet.
Nog zo’n bijzonder en nooitgedacht moment in geschiedenis was de beediging van Nelson Mandela als eerste zwarte president van Zuid Afrika. Ik hoop snel nog zo’n derde moment mee te maken als Israel zijn eigen muur slecht en de Palestijnen en Israel elkaars rechten respecteren.

Ellen ten Damme zingt ‘Over de muur’ van het Klein Orkest: