De jaren zeventig, ik weet het nog goed, daar was een woord dat heel onaangenaam was… Stasi. Stasi stond voor geheime politie in communistisch Oost Duitsland. Erger kon je niet krijgen. Geheime politie die zich niet hoefde te verantwoorden en iedere burger in het land tot in het detail kon volgen. Stasi stond voor alles waar wij als vrije burgers in het Westen een afschuw aan hadden.

Nu, zoveel jaar later, hebben we voor het eerst in de geschiedenis van Amerika een zwarte president, en een NSA. Een NSA, geheime politiedienst in Amerika, die elk mailbericht en telefoongesprek van iedere burger in deze wereld kan monitoren. En het lijkt ons niet te schelen. Sterker nog, de persoon die de werkzaamheden van de NSA in de openbaarheid bracht, wordt als staatsgevaarlijk gezien en kan alleen nog maar asiel verkrijgen in Rusland.

Ergens ben ik onderweg in de loop der jaren het spoor bijster geraakt. Of gaat de tijd te snel voor mij… Edward Snowden is voor mij het persoon van het jaar omdat hij mij duidelijk maakt dat ‘privacy’ een begrip is uit vervlogen tijden….

support

update 5 feb. 2014 Vandaag werd bekend dat de 1.8 miljoens telefoon – en internettaps niet door de NSA maar door onze eigen AIVD werden gepleegd… Mmmh, was Ronald Plasterk een maand geleden nog quasi verontwaardigd dat de NSA zoveel taps pleegde, nu blijkt het om zogenaamde buitenlandse taps door onze eigen dienst te gaan. Nu vraag ik me wel af hoeveel terrorristische acties onze Ronald heeft voorkomen met deze bijna twee miljoen tabs die ook nog onvoorwaardelijk naar de US of A zijn doorgesluisd… Kom op Ronald, en vriendje Rutte. Denken jullie nu echt dat wij zo dom zijn! En dat wij niet weten de JSF straaljager niet wordt aangeschaft omdat het de beste straaljager is, maar omdat het het enige model straaljager is die de nucleaire (USA) bommen kan dragen die zijn opgeslagen bij Vliegbasis Volkel !