Met pijn in het hart

Ok, voor de volgende 10 min. moet je vooral eerst even de telefoon en tv uitzetten, gordijnen dicht, volume knop naar rechts, en nog beter… de koptelefoon op en het scherm op vol. Alle aandacht voor Nina Simone!

Dit zijn opnamen van een concert in Montreux en ik vind het fascinerende beelden. Nina werd op het laatste moment nog toegevoegd aan een toch al overvol programma. Ze kreeg 20 min. van organisator Claude Knobs maar het werden er 60. De clip begint met een lang intro en ze met het publiek speelt. Is ze misschien high, dronken, heeft ze luhdeveduh of is ze gewoon geniaal…?

En als ze dan eenmaal begint te spelen… met een prachtige diepe stem en perfecte pianotonen, zo emotioneel, zo kwetsbaar. Ze verliest zichzelf zo in de song (van Janis Ian) dat ze op een gegeven moment de woorden vergeet en gaat improviseren. En met die improvisatie speelt ze een van de mooiste pianostukjes.

Wat deze video ook zo bijzonder maakt is de manier waarop het concert in beeld wordt gebracht. Ofschoon er meerdere camera’s zijn zien we voornamelijk close-up beelden van Nina in een hele rustige cameravoering. De beelden passen perfect bij de emotie van de muziek.

Nina (Eunice Kathleen Waymon) overleed 2e paasdag 2003, 70 jaar oud, in haar huis in Carry le Rouet, Frankrijk aan de gevolgen van borstkanker.