Het grote voordeel van zo’n budgetmerk als Dacia is dat al die overbodige en reparatiegevoelige gadgets ontbreken. Dus geen irritant piepje als je zonder gordel wilt rijden, geen ruiterwisser die automatisch aangaat zodra de versnelling in de achteruit wordt gezet, en passagiers op de achterbank moeten zelf aan de slinger draaien om het raampje open te zetten.

Maar als er dan toch nog een gadget op zit dan gaat het ook geheid mis! Zo springen alle vier de portiers automatisch na zo’n minuut op slot. Geen idee waarom en nergens staat vermeld hoe je dit uit kunt schakelen. Inmiddels is het al twee maal gebeurd: even de sleutels op de stoel laten liggen en en weglopen om wat te pakken en…. klikkerdeklik de auto valt in het slot.

De eerste keer hadden we het geluk dat het achterste raampje op een kier stond en we met een tak met daarop een magneetje geplakt de sleutels konden terughalen. De tweede keer gebeurde het op het werk en hebben twee handige collega’s de deuren kunnen openen. Maar met een prima tip van Gerrit M. hopen we dat er geen derde keer komt.

Zijn advies: een sleuteltje bij laten maken en onder de auto bevestigen. Dus gelijk bij de sleutelboer een extra sleutel laten maken (kosten 4 euro) en deze met twee kleine maar sterke magneetjes op het chassis bevestigd. Met zo’n sleuteltje kunnen we natuurlijk niet wegrijden want de Dacia heeft nog wel een startonderbreking aan boord, maar door het raampje naar de sleutels kijken en er niet bij kunnen komen is vanaf heden verleden tijd!