Jaren geleden deden we er 35 minuten over om van Nijverdal naar het werk in Zwolle te rijden. Tegenwoordig zitten we gemiddeld 45 minuten in de auto. In de zomer rijden we inmiddels al een alternatieve route en nu kwam een goede collega met een derde alternatief op de proppen. Hoog tijd dus om een vergelijkend reisonderzoek te doen. De navigator wordt aangezet en de verschillende kleuren staan voor:

* Groen – De ‘auto-trein’ route of te wel met de stroom mee rijden in een rechte lijn over de grote weg. Van de drie routes is deze het gemakkelijkst, het kortste maar ook met het meeste oponthoud. 13 jaar geleden deden we over deze huis-werk route 35 minuten. Nu is dat gemiddeld 45 minuten voor de terugreis…

* Rood – De ‘zomer’ route omdat deze route op donkere winterdagen door de lange Berkendijk met eiken aan beide kanten van de weg niet prettig rijden is. Ook vaak oponthoud door landbouwverkeer en telkens afremmen bij tegenliggers maken dit geen prettige route om te rijden.

* Blauw – De ErVeeDee route vernoemd naar collega R. v. D. die mij de route aangeraden heeft. Wel een kilometer langer maar tijdwinst wordt vooral gehaald doordat het knelpunt bij het AH Distributiecentrum vermeden wordt. Eerstkomende tijd gaan we deze nieuwe route eens goed uitproberen.


Klik op bovenstaand plaatje voor een vergrote versie.

Eén alternatief wordt niet genoemd. Qua tijd misschien niet het snelste maar zeker wel het meest relaxed: met de trein! Wie weet, als het nieuwe treinstation in Nijverdal Centrum klaar is, dat Schotje wel weer de trein pakt. Ipad mee, hoofdtelefoon op, lekker wegdommelen of gewoon mensen kijken, en nog gratis krantjes voor de collega’s ook!
https://youtube.com/watch?v=9Y3hWXoBTU0%3Frel%3D0
Get on board the happy train !