In vroegere tijden ontstonden boerderijen vaak vanuit een schapenschot, zoals we die op de hei bij de thans bestaande schaapskudden nog kunnen tegenkomen. In het buurtschap Egede bij Den Ham ontstond in de 17de eeuw ook zo’n boerderij. De eerste keer dat we Schot Hans tegenkomen in doop- en markeboeken is in het jaar 1663. Hij betaalt dertig Caroli gulden aan het Markebestuur voor een hoekje grond. In 1675 blijkt uit een belastingregister dat de boerderij eigendom is van Hans. Bijna 200 jaar geleden, in het jaar 1811, stelde Napoleon de Burgelijke Stand verplicht in Nederland. Zo gebeurde het dat de naam van de boerderij over ging naar een familienaam. ’t Schot van Hans werd Schothans. Van de oorspronkelijke woning is helaas niets meer terug te vinden. Deze werd in 1915 afgebroken. Hieronder op de foto staat een soort gelijk schot dichtbij onze huidige woonplek….

’t Oale schoap’n schot, Erve Heuver, 1611 – 2004
Coordinaten: N52 25.199 – E006 28.537